Fotavtryck med akvarell-/vattenfärg

Från 0 år

Här kommer tips på ett pyssel som passar barn i alla åldrar. Avtrycken kan göras med olika typer av färg och på olika slags papper.

Färg: Används fingerfärg eller annan tjockare färg blir avtrycken rejäla men förlorar lätt i detaljer. Vattenfärg och akvarellfärg ger tunnare tryck med mer detaljer. Tänk på att färgen skall vara giftfri. Använd därför inte akvarellfärger som innehåller kadmium (äkta färger som heter något med Cadmium), vilket är en giftig tungmetall.

Papper: Jag har använt akvarellpapper för avtryck då de suger upp vätskan och färgen snabbare än slätt papper. Tänk även på att använda syrafritt papper om du vill att det skall hålla länge utan att gulna, framför allt om det skall utsättas för solljus.

Tips för bebisavtryck: För bebisar är det enklast att göra avtryck av fötterna, då deras små fingrar kan ställa till det vid handavtryck. När foten skall tryckas mot pappret är det viktigt med bra stöd. Håll ditt lillfinger vid bebisens hälsena och stöd ovansidan av foten med ring-, lång- och pekfinger. Se till så att du även har stöd mot tårna så att de trycks mot pappret. Enklast är om man är två vuxna som hjälps åt.

Material och verktyg:
Akvarell- eller vattenfärg
Pensel
Vatten
Papper

Gör så här:
Gör avtryck med en fot åt gången
Måla barnets fot, använd rikligt med färg men sparsamt med vatten
Tryck foten på pappret (för bebisar trycks snarare pappret mot foten)
Gör likadant med andra foten
Låt avtrycken torka
Glöm inte att skriva namn, ålder/datum på avtrycken/tavlan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar